Over deze opleiding
Voor wie is de lerarenopleiding van iPabo?
De lerarenopleiding van de Hogeschool iPabo is iets voor jou als jij je wilt inzetten om kinderen te begeleiden en te motiveren.
Om leraar in het basisonderwijs te worden, heb je talloze vaardigheden en karaktereigenschappen nodig. Je moet kennis kunnen overdragen op een enthousiaste manier. Bovendien is het belangrijk dat je kinderen stimuleert om zelf op onderzoek uit te gaan. Het is een leuk en veelzijdig vak maar je moet tegen een stootje kunnen want lesgeven kan ook zwaar zijn
De lerarenopleiding van iPabo
Met een diploma van de iPabo kun je in alle klassen van de basisschool les gaan geven. Van kleuter tot bijna-puber, jij kunt ervoor aan de slag. Dat vereist natuurlijk een grondige vooropleiding, waarin je niet alleen bezig bent met lesgeven.
Het draait er namelijk niet alleen om de vragen wát je kinderen moet leren en hoe je dat moet doen, maar als leerkracht ben je ook bezig met:
- het opbouwen van persoonlijk contact
- kinderen ruimte én grenzen geven
- de omgang met kinderen
- het doorgeven van verhalen, rituelen en vieringen
- sfeer scheppen in de klas
- het motiveren en inspireren van kinderen
- kinderen stimuleren zelf of samen antwoorden op vragen te
vinden.
Hoe ziet de lerarenopleiding van de iPabo eruit?
De vaardigheden die je nodig hebt om alles te kennen en kunnen, leer je met de lerarenopleiding van de iPabo.
- Propedeusejaar:
Tijdens het propedeusejaar van de lerarenopleiding ligt de focus op theorie en praktijk waardoor je inzicht krijgt in het onderwijs op een basisschool.
- Majorfase:
Hierop volgt de majorfase van de lerarenopleiding waarin je een aantal beroepstaken in de praktijk uitvoert. Daarnaast werk je ook samen met medestudenten in studiegroepen. Om je breed te ontwikkelen volg je een uitgebreid aantal vakken, zoals: talen, rekenen en wiskunde, wereldverkenning, bewegingsonderwijs,
logopedie, schrijven, informatica.
- Minorfase:
In het laatste jaar van de opleiding ga je je specialiseren en je vergroot je leerkrachtvaardigheden tijdens de minorfase. Je kunt kiezen tussen:
- onderwijs in samenhang,
- specialisatie
- profilering leeftijd
Je gaat ook naar een basisschool om in de praktijk te leren wat het is om een leraar / lerares te zijn.
Diploma
Het pabo-diploma
Na vier jaar studeren kun jij je pabo-diploma behalen. Vanaf dat moment mag je jezelf bachelor noemen en ligt de wereld voor je open. Je pabo-diploma is een prima basis voor verschillende beroepen en vakrichtingen. Wil je verder studeren? Dan is je pabo-diploma je entreekaart voor een volgende, eventueel aanvullende lerarenopleiding.
Toelatingseisen
Toelatingseisen lerarenopleiding iPabo
Om toegelaten te worden tot de lerarenopleiding van de Hogeschool iPabo heb je de juiste vooropleiding nodig. Ben jij in het bezit van een van de onderstaande diploma’s dan kun je beginnen aan de lerarenopleiding van iPabo:
- diploma havo
- diploma vwo
- opleiding hbo
- opleiding wo
- opleiding vhbo
- diploma mbo (niveau 4)
- een getuigschrift dat gelijkwaardig is aan een van bovenstaande diploma's, buitenlandse
getuigschriften inbegrepen
Vul hieronder jouw gegevens in.
Hogeschool iPabo
De Hogeschool iPabo is een zelfstandige lerarenopleiding. In totaal studeren ongeveer 1000 studenten op de iPabo. De hogeschool heeft vestigingen in Amsterdam en Alkmaar. Er worden verschillende opleidingen verzorgd: voltijd, universitaire pabo, deeltijd en een verkorte 2-jarige opleiding, voor mensen...