Videopresentatie
Over deze opleiding
Waarom de opleiding Geluidstechnicus?
De opleiding Geluidstechnicus leidt op voor een baan in de podium- en evenementenbranche. De opleiding bij Ma is gericht op de geluidstechniek bij muziekvoorstellingen en studio-opnames. Je leert wat je moet weten over de techniek in dienst van muziek. Daarom moet je een instrument kunnen bespelen.
Muziek kan in veel gevallen niet zonder techniek. Zelfs als het om zuiver akoestische muziek gaat komt bij het herbeluisteren toch weer de techniek om de hoek kijken. In andere toepassingen wordt muziek versterkt of zelfs volledig met apparatuur gemaakt. Rondom het verschijnsel muziek is een complete industrie ontstaan. Niet alleen op technisch gebied maar ook op muzikaal vlak verwacht de luisteraar een hoge mate van perfectie. Hierdoor ontstaat er een groeiende behoefte aan mensen die verantwoord met deze apparatuur om kunnen gaan. De opleiding Geluidstechnicus speelt hierop in door de ontwikkelingen in het vakgebied op de voet te volgen en te verwerken in de opleiding.
De opleiding
Tijdens de opleiding leer je van alles over muziek en geluidstechniek, zoals systeemtechniek, klanksynthese, live techniek, opnametechniek en muziek(productie)software. Daarnaast ontwikkel je jezelf muzikaal (op je eigen instrument) en neem je deel aan muziekprojecten met een uit klasgenoten samengestelde band. Ook werk je met studenten van je eigen en andere opleidingen aan gezamenlijke projecten. Zo breng je de geleerde theorie in de praktijk en leer je samenwerken met anderen.
Het eerste jaar zit je vooral op school. Je hebt dan twee dagen praktijklessen in de studio's, twee dagen theorie en een half jaar lang een ochtend bandcoaching. Ook ga je je oriënteren op het werken in een bedrijf door middel van een zogeheten oriënterende stage. In het tweede en derde jaar loop je een half jaar stage bij een bedrijf in de audio-/evenementen-/muziekbranche. Je laatste half jaar stage gebruik je om je in de praktijk te specialiseren.
Omdat Geluidstechnicus een vroegtijdige specialisatie binnen het kwalificatiedossier Podium- en evenemententechniek is, hebben decor, rigging, beeld en licht ook een plaats in de opleiding en volg je deze vakken gezamenlijk met studenten van de opleiding Podium- en evenemententechnicus. De discipline geluid wordt echter vanaf het eerste leerjaar uitgewerkt.
Beroepshouding
De muziektechnicus moet, naast technisch onderlegd zijn, 'oren aan zijn hoofd hebben'. Dat vereist muzikaliteit en muzikale ontwikkeling. Vandaar dat in deze technische opleiding muziek een plaats heeft gekregen als theorievak maar ook als praktijkvak in de vorm van bandcoaching. Verder zijn goed kunnen samenwerken en communiceren van belang, omdat je als muziektechnicus samenwerkt met andere technici, opdrachtgevers en artiesten.
In het kort: wat ga je leren?
• Alles over live techniek, studiotechniek, microfoons, audioapparatuur, PA, randapparatuur en muzieksoftware
• Muzikale ontwikkeling op je eigen instrument en d.m.v. bandcoaching
• Praktijkervaring opdoen tijdens stages
Toekomstperspectief
Werken of doorstuderen?
Met een opleiding Geluidstechnicus kun je werken als live technicus, studiotechnicus en geluidstechnicus film. Heb je je diploma niveau 4 en het talent, dan kun je kiezen voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Conservatorium, Mediatechnologie, Sounddesign, Filmacademie of Theaterschool.
Toelatingseisen
- minimaal vmbo-kb
- je moet een instrument kunnen bespelen
Vul hieronder jouw gegevens in.
Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...