Zoek onderwijs 👉

Mediaredactiemedewerker

Mediacollege Amsterdam, In Amsterdam
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
Niveau 4 BOL
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
Niveau 4 BOL

Videopresentatie

Over deze opleiding

MediaredactieWaarom de opleiding Mediaredactiemedewerker?
De opleiding Mediaredactiemedewerker is uitdagend en sluit naadloos aan op de beroepspraktijk. De mediabranche is een snel veranderende bedrijfstak, met verschillende sectoren, die elkaar vaak aanvullen (crossmediaal). Tijdens je opleiding maak je kennis met de manier van werken op o.a. een radio/tv-redactie, printredactie, nieuwe media-redactie en een PR & communicatiebureau. In elk werkveld zijn namelijk verschillen maar ook overeenkomsten. Je leert dit in projecten waarin je samen met medestudenten en studenten van andere opleidingen werkt aan bijvoorbeeld een evenement, tv-programma of magazine. Wanneer je de opleiding met succes afrondt, ben je breed inzetbaar in de verschillende mediasectoren en heb je goede kans een baan te vinden in dit dynamische werkveld.

Als mediaredactiemedewerker maak, publiceer en beheer je media-uitingen, zoals artikelen en filmpjes. Je kunt werkzaam zijn bij verschillende soorten organisaties, zoals een uitgeverij, week- of dagblad, radio- en tv-omroep, drukkerij, multimediabedrijf, reclamebureau of ontwerpstudio. Voor de organisatie waar je werkt verzamel en/of maak je content die kan bestaan uit tekst, beeld, geluid en/of film.

De opleiding
De opleiding Mediaredactiemedewerker is een veelzijdige opleiding. Je krijgt door een breed scala aan opdrachten een compleet beeld van de beroepspraktijk. Enkele voorbeelden van lesopdrachten zijn: het interviewen van gasten bij evenementen, het publiceren van een eigen magazine en verslag doen op het gebied van radio en tv. Je werkt hierbij vaak samen met studenten van de opleiding Mediamanager, zoals het later in de beroepspraktijk ook gebeurt.

Al in het tweede leerjaar wordt de eerste stageperiode ingezet en doe je ervaring op in het werkveld. Naast de beroepsopdrachten en theoretische vakken ga je als student Mediaredactiemedewerker binnen de school samenwerken met Mamedia, het leer-/werkbedrijf van het Mediacollege Amsterdam, dat film- en sociale media-producties maakt. Dit ondersteunt jouw beroepshouding later in de praktijk.

De opleiding is verdeeld in vijf fasen. In de eerste fase in het eerste leerjaar oriënteer je je op het vakgebied. Halverwege het eerste jaar start de tweede fase, de basistraining voor je opleiding. In de derde fase, in het begin van het tweede leerjaar, verdiep je je verder in het vakgebied. In leerjaar 3 loop je het grootste deel van het schooljaar stage, dit is de vierde fase van je opleiding. Je rondt je studie af in de vijfde fase met het eindexamen.

Beroepshouding
Een mediaredactiemedewerker werkt zelfstandig en proactief onder begeleiding van een redacteur of leidinggevende. Je krijgt een opdracht, overlegt met je interne of externe opdrachtgever en organiseert vervolgens je eigen werkzaamheden. Hiervoor heb je dus goede communicatieve vaardigheden nodig. Ook ben je goed in Nederlands en je werkt graag met taal en beeld. Niet alleen taalkundig maar ook organisatorisch wordt er een beroep op jou gedaan. De verwerking en voorbereiding van producties vallen namelijk ook onder jouw verantwoordelijkheid. Daarom bevat de opleiding naast een journalistiek deel ook een technisch en managementonderdeel om alle werkzaamheden als mediaredactiemedewerker goed te kunnen vervullen. Van de toekomstige medewerker wordt verder verwacht dat hij stressbestendig, flexibel, leergierig en nieuwsgierig is.

In het kort: wat ga je leren?
• Maken, publiceren en beheren van media-uitingen zoals artikelen en filmpjes
• Zelfstandig werken aan opdrachten, overleggen met opdrachtgevers en deadlines halen
• Je taalvaardigheid en nieuwsgierigheid gebruiken om informatie om te zetten in bruikbare content

Toekomstperspectief

Werken of doorstuderen?
Na je opleiding kun je aan de slag als redactiemedewerker bij verschillende soorten organisaties, zowel in de non-profit sector als in het bedrijfsleven. Denk aan een omroep, krant of tijdschrift, of een uitgeverij. Maar je kunt ook gaan werken op een communicatieafdeling, bij een reclamebureau of multimediabedrijf. Doorstuderen aan een hbo kan ook, zoals de School voor Journalistiek of Communicatie.

Toelatingseisen

Minimaal vmbo-kb.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Mediaredactiemedewerker en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediacollege Amsterdam
Contactweg 36
1014 AN Amsterdam

Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...

Lees meer over Mediacollege Amsterdam