Zoek onderwijs 👉

Mediavormgever

Mediacollege Amsterdam, In Amsterdam
Tijdsduur
4 jaar, 3 jaar voor verkort traject
Taal
Nederlands
Studievorm
Niveau 4 BOL
Tijdsduur
4 jaar, 3 jaar voor verkort traject
Taal
Nederlands
Studievorm
Niveau 4 BOL

Videopresentatie

Over deze opleiding

MediavormgeverWaarom de opleiding Mediavormgever?
Een mediavormgever houdt zich bezig met de vormgeving van media-uitingen. Dat kan een advertentie, folder of website zijn, maar ook een digitale publicatie voor een tablet of een app voor de smartphone. Een mediavormgever is opgeleid om de boodschap van de opdrachtgever zo goed mogelijk over te brengen. Hij maakt daarvoor gebruik van het communicatiemiddel dat daar het beste bij past en bepaalt de stijl van de uiting, zonder daarbij het basisidee uit het oog te verliezen.

De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om werknemers die creatief zijn en die in hun vormgeving raad weten met de nieuwste technieken. Door de lange traditie van vormgeven bij Ma en de goede contacten met het bedrijfsleven maken we in de opleiding Mediavormgever gebruik van de nieuwste ontwikkelingen en technieken op het gebied van media en software. Hierdoor kun jij na je afstuderen direct aan de slag binnen het uitgebreide scala van beroepen in de mediabranche.

Opleiding met drie richtingen
In de opleiding Mediavormgever komen de disciplines grafisch vormgeven en interactief vormgeven samen. Je leert hoe je ideeën ontwikkelt voor zowel grafische als interactieve media, hoe je deze uitwerkt en hoe je de verschillende media-uitingen met elkaar verbindt. De opleiding kent na een oriëntatiejaar drie richtingen: visual design, design for communication en design for interaction. Daarbinnen werken we met keuzedelen, naast de keuzedelen die Ma-breed gelden.

De opleiding is verdeeld in vijf fasen. De eerste fase is een oriëntatie; je ontwikkelt je in vormgeving, in beeldbewerking en interactie. Je leert behalve de uitgangspunten van lay-out en typografie ook te werken met verschillende opmaak- en bewerkingsprogramma's. Daarnaast leer je de basis van programmeren in HTML en CSS. Die kennis heb je nodig om te begrijpen hoe sites gebouwd worden. In fase twee ga je het geleerde toepassen en maak je een keuze in welk van de drie richtingen je zelfstandig aan verschillende projecten gaat werken. De stageperioden (fase drie) zijn verdeeld over meerdere leerjaren. In de vierde fase ga je je specialiseren en kun je samenwerken met andere vakgebieden. Verder leer je hoe je straks succesvol kunt starten in de beroepspraktijk, zoals ondernemersvaardigheden. Tijdens het examen (fase vijf) komt alles samen en laat je zien wat je allemaal in huis hebt.

Beroepshouding
Je bent creatief en nauwkeurig en vindt het een uitdaging om te werken met verschillende media. Gedegen kennis van vormgeving, kleurgebruik en beeldbewerking zijn belangrijk, evenals kennis van de nieuwste technieken, en van ontwerpen voor bijvoorbeeld web, apps en mobiel. Je zoekt daarbij aansluiting bij de belevingswereld van de doelgroep en bij wat de opdrachtgever wil overbrengen. Je weet van aanpakken en kunt 'out-of-the-box' denken. Ook moet je goed kunnen communiceren met andere ontwerpers en collega's.

In het kort: wat ga je leren?
• Het realiseren van ontwerpen voor grafische en interactieve producten, zoals posters, magazines, websites en apps
• Werken aan concepten van echte opdrachtgevers
• Gevoel krijgen voor opmaak, typografie en beeld, en dit weten toe te passen in verschillende uitingen
• Leren hoe mensen apparatuur gebruiken en welke technische mogelijkheden hierbij komen kijken

Toekomstperspectief

Werken of doorstuderen?
Na deze opleiding kun je veel kanten op. Afhankelijk van je studietraject kun je als specialist gaan werken in een grote studio; als allrounder ben je breed inzetbaar bij kleinere bureaus. Zo kun je aan de slag als creatief dtp-er bij een ontwerpstudio, een reclamebureau of een multimediabureau. Als interactief vormgever of user experience designer kun je aan het werk bij een communicatie- of multimediabureau. Je kunt ook beginnen als zelfstandig ontwerper of freelancer. Wil je na deze studie naar het hbo? Dat is goed mogelijk. De opleiding sluit aan op hbo-opleidingen zoals Interactive Design, Communication and Multimedia Design en Interaction Design. Ook de kunstacademie is een veel voorkomende keuze.

Toelatingseisen

Minimaal vmbo-kb.

Versneld traject Mediavormgever

Heb je een diploma mbo/havo/vwo of vergelijkbaar, en wil je de opleiding Mediavormgever doen, dan is het mogelijk de vierjarige opleiding in drie jaar af te ronden. Of je de opleiding versneld kunt doen, hangt onder meer af van je leeftijd, motivatie, eigen werk, zelfstandigheid en natuurlijk van je vooropleiding. Ook bij  andere opleidingen wordt bekeken of er aanpassingen in het programma mogelijk zijn, als je al een mbo/havo/vwo-diploma op zak hebt.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Mediavormgever en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediacollege Amsterdam
Contactweg 36
1014 AN Amsterdam

Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...

Lees meer over Mediacollege Amsterdam