Over deze opleiding
Iets voor jou?
Ben je op zoek naar een carrière in de horeca waarbij je leiding kunt geven? Dan is de opleiding Leidinggevende bediening iets voor jou!
Je werkt vooral in middelgrote bedrijven, zoals (internationale) hotel/restaurants, (thema)restaurants en andere bedrijven waar gerechten en dranken worden geserveerd.Leidinggeven aan medewerkers en gasten helpen zijn twee belangrijke werkzaamheden als leidinggevende bediening. Tevreden gasten is het belangrijkst. Je denkt actief mee hoe je gasten beter van dienst kan zijn en je geeft voorstellen door aan het management. Je kunt hierbij denken aan wijzigingen van het menu of de drankenkaarten. Verder ben je bezig met de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden voor het verlenen van een goede gastvrijheid en dienstverlening.
Wat ga je leren?
In deze opleiding leer je verschillende basistechnieken en vaardigheden die je bij dit werk nodig hebt. Je werkt onder andere aan de volgende werkprocessen:
- Neemt reserveringen aan
- Ontvangt gasten
- Adviseert de gast en neemt de bestelling op
- Maakt dranken serveergereed
- Serveert de bestelling en ruimt af
- Creëert een passende sfeer
- Bewaakt de sfeer
- Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid
- Voert voorbereidende werkzaamheden uit
- Voert afrondende en onderhoudswerkzaamheden uit
- Sluit de kassa af
- Sluit het bedrijf af
- Controleert de voorraad en bestelt
- Vraagt offertes op en selecteert leveranciers
- Ontvangt en controleert de bestelling
- Pakt de bestelling uit en slaat deze op
- Maakt een afdelingsplan
- Maakt een personeelsplanning
- Maakt analyses voor begrotingen en doet voorstellen
- Bewaakt budgetten
- Ondersteunt bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers
- Voert functionerings- en beoordelingsgesprekken
- Plant en verdeelt de werkzaamheden
- Begeleidt medewerkers en stuurt medewerkers aan
- Motiveert en stimuleert de samenwerking in het team
- Bewaakt en evalueert processen en procedures op de werkvloer
- Voert werkoverleg
- Rapporteert aan de ondernemer
Welke vakken krijg je?
- Vakleer bedieningstechniek
- Vakleer bedieningstheorie
- Warenkennis
- Vakleer operationeel
- Rekenen
- Nederlands
- Engels
- Duits
- LL&B (leren, loopbaan en burgerschap)
- Bedrijfseconomie
- Commerciële economie
- Personeelsmanagement
- Personeelsrecht
Diploma
Toelatingseisen
- Diploma kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma gemengde leerweg
- Diploma theoretische leerweg
- Overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo
- Mbo-diploma (niveau 3) van een verwante opleiding
Vul hieronder jouw gegevens in.
ROC Friese Poort - Samen kom je verder
ROC Friese Poort is een opleidingencentrum voor leren, leven en uitwisselen van kennis en ervaringen. Persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en sterke regionale gebondenheid zijn belangrijke kenmerken. Jongeren en volwassenen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en samenleving. Uitgangspunten daarbij zijn eigen aanvangsniveau,...