Zoek onderwijs 👉

Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

ROC van Amsterdam, In Amsterdam (+1 locations)
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Voorheen was deze opleiding onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) maar richt zich nu heel direct op het werken met gehandicapte mensen. Wanneer iets jouw interesse heeft 'ga je er helemaal voor'. Je houdt ervan om zelfstandig te werken, maar wilt ook weer niet dat alle verantwoordelijkheid op jouw schouders rust. Eigenlijk voel je het meeste voor een combinatie van alleen- en samenwerken. Dan is gehandicaptenzorg echt iets voor jou, want in de gehandicaptenzorg moet je snel kunnen reageren, flexibel zijn en van aanpakken weten. Je begeleidt cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking (handicap) op verschillende gebieden: ontwikkeling en opvoeding, persoonlijke verzorging, wonen, vrije tijd, school of werk. Je hebt een uitvoerende, adviserende en coördinerende rol. Ook heb je een belangrijke taak in het informeren van verschillende hulpverleners en in de ondersteuning van de mantelzorg. Je bent samen met anderen (een multidisciplinair team of leidinggevende) verantwoordelijk voor de werkzaamheden. Functies die je kunt vervullen zijn o.a.: woonbegeleider, activiteitenbegeleider, begeleider dagbesteding, groepsleider, supportmedewerker, zorgcoördinator, consulent, persoonlijk begeleider, pedagogisch beroepskracht, sociaal pedagogisch werker en sociaal pedagogisch hulpverlener.

Bij de beroeps opleidende leerweg (BOL) oriënteer je op de opleiding en op het werkveld. Je loopt stage in verschillende instellingen. Daar kun je in levende lijve ervaren wat het best bij jou past. Je leert doel- en resultaatgericht werken, je communicatief opstellen en met oplossingen komen als er problemen ontstaan. Volg je de beroeps begeleidende leerweg (BBL) dan werk je bij een instelling en richt de opleiding zich specifiek op jouw situatie en sluit deze aan bij jouw werkervaring. Bij een BOL-opleiding krijg je ongeveer 60% les op school en 40% beroepsvorming in de praktijk. Voor een BBL-opleiding is dat 20% les op school en 80% beroepsvorming in de praktijk. De inhoud van de opleiding is in principe voor alle leslocaties gelijk. Het programma kan echter soms iets afwijken. Wil je het precies weten? Bel met de speciale informatielijn 0900 9599, of voor de locatie in Hilversum (035) 689 20 20. Wij helpen je graag!

Toekomstperspectief

  • Woonvoorzieningen voor verstandelijk of lichamelijk beperkte cliënten
  • Kleinschalige woonvormen en begeleid wonen
  • Welzijnsinstellingen en activiteitencentra voor dagopvang
  • Zorgboerderijen en sociale werkplaatsen

Toelatingseisen

Aanvullende eis(-en) bij BBL: werk hebben bij een erkend leerbedrijf én je leeftijd is minimaal 18 jaar.

ROC van Amsterdam
Maalderij 37
1185ZC Amstelveen

ROC van Amsterdam

Bij het ROC van Amsterdam (ROCvA) staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden we jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen! Daar hebben wij een passende mbo-opleiding bij. En vaak een uitstekende...

Lees meer over ROC van Amsterdam