Over deze opleiding
Het ROCvA is één van de weinige scholen in Nederland waar je deze specialistische opleiding kunt volgen.
Als researchinstrumentmaker doe je specialistisch werk. In de metaalproductenindustrie, in gespecialiseerde bedrijven of bij een specifieke afdeling machinaal verspanen. Je maakt onderzoeksapparatuur die de wetenschap vooruit helpt zoals een apparaat voor DNA-onderzoek of een microscoop om bacteriën mee te bekijken. Vaak gaat het om complexe instrumenten die nauwkeurig moeten werken. Als een microscoop niet voldoende vergroot valt er niet veel mee te bekijken! Als echte vakman weet jij dit. Daarom ga je altijd zorgvuldig te werk aan de hand van een werkopdracht of technische informatie. Je monteert, soldeert, lijmt, knipt en zaagt een goed werkend prototype in elkaar. Je bedenkt welke materialen je het beste kunt gebruiken en hoe je alles in elkaar zet. Dit is een afgesloten, stofvrije ruimte. Soms maak je werktekeningen en schetsen of je vertaalt informatie in een nieuw computerprogramma. Na afloop meet en controleer je of het product aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet en leg je de meetresultaten vast.
Samen met je persoonlijke begeleider bepaal je de inhoud van je opleiding. Je maakt je persoonlijk ontwikkelingsplan. In je portfolio verzamel je in de loop van je studie alles wat met je opleiding te maken heeft: van toetsresultaten tot functioneringsgesprekken, van werkstukken tot getuigschriften en diploma's. Zo ontstaat een uitgebreid dossier, je eerste cv, waarmee je aan je toekomstige werkgever kunt laten zien wat je allemaal in huis hebt. De vraag naar goede technici is groot en de salarissen uitstekend! Na je opleiding kun je verder leren. Vaak is een verkorte hbo-opleiding mogelijk.
Comptenties:
- Communiceren en samenwerken
- Mondeling en schriftelijk rapporteren en informatie presenteren
- Klanten adviseren en klantgericht handelen
- Nieuwe medewerkers begeleiden en het werkproces aansturen
- Tekeningen maken en lezen
- Begrotingen opstellen en bewaken
- Werken volgens voorschriften voor veiligheid, milieu en arbo
- Zorg dragen voor kwaliteit
- Machines in- en afstellen en machines bedienen
- Signalerend en oplossend vermogen aanwenden
- CNC-programma's gebruiksklaar maken
- Metingen en controles uitvoeren
- Producten testen en controleren
- Technische vraagstukken oplossen
Toelatingseisen
- In bepaalde gevallen is een versneld opleidingstraject mogelijk
- Positief instroomadvies
- Wiskunde
- Aanvullende eis voor de BBL-opleiding: werk hebben bij een erkend leerbedrijf (voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de school)
Voorafgaand aan de intake kan een EVC-traject worden afgenomen.
ROC van Amsterdam
Bij het ROC van Amsterdam (ROCvA) staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden we jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen! Daar hebben wij een passende mbo-opleiding bij. En vaak een uitstekende...