Over deze opleiding
In het dagelijks leven worden mensen geconfronteerd met juridische, financiële en psychosociale problemen. Je kunt daarbij denken aan de gevolgen van een arbeidsconflict, werkloosheid, ziekte of echtscheiding. Er zijn ook veel mensen voor wie de maatschappij en met name het stelsel van sociale zekerheid en arbeidsrecht te ingewikkeld is. Zij hebben geen idee waar zij recht op hebben en zien er tegen op naar instanties te gaan. Als juridisch dienstverlener kun jij ze daarbij helpen! Je wordt opgeleid als professional in de dienstverlening. Juridische dienstverlening is gericht op het verkrijgen van rechten, wijzen op plichten, het doorverwijzen naar voorzieningen, het begeleiden bij financiële problemen en het bemiddelen naar werk. Tijdens de opleiding volg je de volgende twee uitstroomprofielen:
Medewerker Personeel en Arbeid ... Je houd je bezig met werving, selectie en bemiddeling van personeel naar werk. Verder ben je bezig met het opstellen van arbeidscontracten, het organiseren van introductiebijeenkomsten en het bijhouden van de verzuimadministratie. Je kunt aan de slag op de afdeling personeelszaken van elk bedrijf, als Intercedente bij een uitzendbureau of bij een re-integratiebedrijf als re-integratie consulent.
Medewerker Sociale Zekerheid ... Je geeft informatie, advies en begeleiding bij inkomen, werk en zorg. Je verricht frontoffice werkzaamheden waarbij sprake is van direct en persoonlijk klantcontact. De werkzaamheden bestaan veelal uit het geven van informatie en het doorverwijzen naar de juiste instanties. Hierbij kun je denken aan een intakegesprek bij het Jongerenloket om jongeren te begeleiden naar werk, scholing of een combinatie hiervan. Je verricht ook backoffice werkzaamheden, waarbij de nadruk ligt op werken aan dossiers en procedures. Hier kun je denken aan de werkzaamheden van een inkomensconsulent bij de Dienst Werk en Inkomen.
Gedurende 2 jaar volg je intensief lessen in de 2 uitstroomprofielen. De opleiding biedt je een ambitieuze leeromgeving waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. Je krijgt veel theoretische vakken. Denk aan privaatrecht, strafrecht, arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. Daarnaast krijg je vakken als Nederlands en rekenen. Je theoretische kennis pas je toe in de praktijk tijdens de stage die je loopt. Voorbeelden van stageplekken zijn het UWV Werkbedrijf, in de schuldhulpverlening, bewindvoering, bij een leefkringhuis, uitzendbureau of op een afdeling HRM.
Twee diploma's!
Omdat de Sprintopleiding Juridische Dienstverlening zich gedurende twee jaar focust op 2 uitstroomprofielen, behaal je aan het eind ook 2 diploma's: Sociale Zekerheid en Personeel & Arbeid.
Wat als de Sprintopleiding toch te moeilijk blijkt?
Na het eerste leerjaar gaan we bespreken of de sprintopleiding voor jou haalbaar is. Indien dan blijkt dat het toch te snel voor je gaat, kun je instromen in het reguliere traject van de opleiding Juridische Dienstverlening. In dat geval rond je de opleiding in 3 jaar af.
ROC van Amsterdam
Bij het ROC van Amsterdam (ROCvA) staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden we jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen! Daar hebben wij een passende mbo-opleiding bij. En vaak een uitstekende...