Over deze opleiding
Je wilt je steentje bijdragen aan een goede en eerlijke maatschappij, want je voelt je betrokken bij mensen in het algemeen en de zwakkeren in onze samenleving in het bijzonder. Je gelooft in verbetering maar je bent ook realistisch. Je weet dat niet alle volwassenen zich zelfstandig staande kunnen houden in de samenleving. Werken voor die groep mensen is voor jou een roeping en een uitdaging tegelijk!
Als je opleiding via de BOL volgt ga je vijf dagen per week naar school en heb je het eerste jaar les in een brede klas voor Medewerker maatschappelijke zorg op niveau 4. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht en ga je oefenen met alle programmaonderdelen. Op grond daarvan wordt halverwege leerjaar 1 een leerroute naar Medewerker maatschappelijke zorg 3 of 4 en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk niveau 4, met je afgesproken.
Als je voor de BBL kiest ga je één dag per week naar school en de rest van de week werk je minimaal 21 uur per week bij de werkgever. Omdat er rekening wordt gehouden met ervaring, kennis en vaardigheden die je misschien al hebt, doen sommige studenten de opleiding in minder dan twee jaar. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht; op grond daarvan wordt een definitieve leerroute, het definitieve niveau (3 of 4) en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk met je afgesproken.
Toekomstperspectief
Wat kun je worden?
Als medewerker volwassenenwerk werk je met volwassenen en oudere cliënten die zich bijvoorbeeld door psychiatrische-, psychosociale of gedragsproblemen niet zelfstandig staande kunnen houden in de samenleving. Sommige cliënten hebben langdurige ondersteuning nodig. Het kan zijn dat zij in een instelling wonen, bijvoorbeeld een psychiatrisch centrum, een verzorgingshuis of een verpleeghuis. Andere cliënten bied je tijdelijke ondersteuning, zodat ze weer kunnen terugkeren in de samenleving. Hier kan je denken aan verslaafden, dak-en thuislozen en vrouwen met hun eventuele kinderen die een onderkomen zoeken in een instelling voor vrouwenopvang. Je werkt met cliënten die complexe problemen hebben. Als MMZ draag je bij aan het opstellen van een ondersteuningsplan voor cliënten. Ook kun je jobcoach, trajectbegeleider of werkbegeleider worden.
Verder leren?
Na het halen van je diploma kun je ervoor kiezen om door te leren, bijvoorbeeld binnen een opleiding op hbo-niveau. Je kunt denken aan hbo- SPH, hbo-Maatschappelijke Gezondheidszorg of hbo-V. ROC van Flevoland heeft een intensieve samenwerking met Windesheim Flevoland waardoor het voor jou mogelijk is om met dit niveau 4 diploma naadloos door te stromen naar een hbo-opleiding van Windesheim Flevoland. Je kunt je in je laatste studiejaar oriënteren op een aansluitende hbo-opleiding door het volgen van een doorstroomtraject.
Toelatingseisen
Welkom bij ROC van Flevoland
Bij het ROC van Flevoland staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden wij jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen. Daar hebben we een passende mbo-opleiding bij met stages of leerbanen op...