Over deze opleiding
Iets voor jou?
Ben jij creatief, stressbestendig en kun je goed met mensen omgaan? Dan is de opleiding fotograaf iets voor jou.
Als fotograaf ben je als zelfstandige of als werknemer werkzaam in de fotografiebranche. Iemand die zich vestigt als zelfstandig fotograaf kan ervoor kiezen om wat breder te werken waarbij je opdrachten uitvoert voor zowel bedrijven als particulieren. Je bent dan bijvoorbeeld vaak bezig met zowel publieksfotografie (portret en reportage) als met productfotografie.
Een andere mogelijkheid is om je te richten op een van de vele specialisaties die in de fotografie mogelijk zijn. Voorbeelden van specialismen: Mode, Architectuur, Reclame, Sport, Journalistiek, enzovoort. Wat je je waarschijnlijk niet direct zult realiseren is dat een fotograaf naast creativiteit ook een behoorlijke kennis van fototechniek en vormgeving moet hebben om het beeld te kunnen maken dat een opdrachtgever wil hebben.
Je bent verantwoordelijk voor het complete product. Je moet goed kunnen fotograferen, maar je moet ook een zeer goed thuis zijn in fotobewerkingsprogramma’s in en de rest van het afwerkingtraject. Je kunt hierbij denken aan printtechnieken, lamineren, passe-partout snijden, inlijsten enzovoort.
Wat ga je leren?
De beroepen in dit werkveld groeien steeds meer naar elkaar toe. Dat betekent dat je steeds vaker ziet dat bijvoorbeeld een fotograaf ook een videoregistratie of een complete folder voorzien van foto’s en tekst, kan maken. Of de cameravrouw die naast het filmen ook geluidsopnames verzorgt en vervolgens alles monteert tot een goed eindproduct. Of de verslaggever die zowel het beeld vastlegt op foto of film als de gesproken of geschreven tekst toevoegt. Kortom, in dit werkveld moet je van alle markten thuis zijn.
Daarom starten de audiovisuele opleidingen met een basisjaar waarin je kennismaakt met de basisvaardigheden en basiskennis van fotografie, video en journalistiek. Je krijgt dus vakken en projecten die je kennis laten maken met het brede werkveld van media. Na de basis kies je gebaseerd op werkelijke ervaring voor een specifieke uitstroom: Fotograaf, AV-specialist of Fotografie & Journalistiek.
Kies je voor fotograaf, dan werk je aan de volgende kerntaken:
- Ontwikkelt een concept en/of plan voor de opdrachtgever
- Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid
- Onderhoudt en beheert AV-materiaal en –apparatuur
- Voert ondernemerstaken uit
En leer je onder andere het volgende:
- Kennis van mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen binnen de fotografie
- Kennis van ARBO-regels en veiligheidsvoorschriften
- Kennis van lichtinval, stroomvoorzieningen en hun mogelijke prestaties
- Kennis van compositie, stijl, klank en/of kleuren, trends en ontwikkelingen
- Kennis en gebruik van relevante apparatuur, materialen en geschikte presentatiematerialen
- Kennis van projectadministratie en leidinggevende vaardigheden
- Kennis van stileren
Welke vakken krijg je?
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Fotografie theorie, praktijk en project
- Fotografie workshops
- Digitale beeldtechnieken
- Fotografie geschiedenis
- ICT
- Optica, elektronica
Diploma
Toelatingseisen
- Diploma kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma gemengde leerweg
- Diploma theoretische leerweg
- Overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo
- Mbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg niveau 3 van een verwante opleiding
Vul hieronder jouw gegevens in.
ROC Friese Poort - Samen kom je verder
ROC Friese Poort is een opleidingencentrum voor leren, leven en uitwisselen van kennis en ervaringen. Persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en sterke regionale gebondenheid zijn belangrijke kenmerken. Jongeren en volwassenen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en samenleving. Uitgangspunten daarbij zijn eigen aanvangsniveau,...